Čokoládové tartaletky s jahodami

Smyslné spojení čokolády a jahod doplněné pořádnou porcí lehkého nesladkého krému mascarpone se šlehačkou na čokoládovém základu tartaletky. Prostě mňam. Výborný dezert, který ale vyžaduje trochu víc času na přípravu a také potřebujete kulaté ráfky. Z objemu předepsaných ingrediencí mi většinou vyjde kolem 14 tartaletek.
Ingredience:
základna
250g hladké mouky
1g soli
130g másla (povoleného)
110g moučkového cukru
1 vejce
Jahodová náplň
400g jahod
3 PL lžíce hnědého cukru
Čokoládová náplň
250g hořké čokolády (50 - 55%)
200g smetany ke šlehání
Zdobení
200g mascarpone
150g smetany ke šlehání
moučkový cukr podle chuti
zbytky jahodové náplně
Postup:
Na základnu si utřeme máslo s cukrem. Přidáme vejce. Nakonec pomalu začleníme mouku se solí. Pečeme na 180°C v ráfcích na tartaletky.
Na jahodovou náplň si umyjeme a nakrájíme jahody na kostičky. Dáme do rendlíku a přidáme cukr. Krátce povaříme, aby se cukr rozpustil. Nevaříme dlouho, jinak jahody ztratí svoji barvu a budou jak bláto. Pokud jahody pustily moc šťávy, můžeme trochu slít, aby se nám tartaletky nerozmočily. Jahodovou náplní plníme základnu asi do 1/3.
Na čokoládovou náplň si zahřejeme smetanu těsně pod bod varu. Do mísy si nalámeme čokoládu a zalijeme jí horkou smetanou. Chvilku počkáme a promícháme, dokud není směs hladká. Můžeme ještě promixovat ponorným mixérem (ale není to nutné). Čokoládovou náplň nalijeme na jahody a naplníme tartaletky až po okraj.
Mascarpone si dáme do mísy se šlehačkou (kdo chce může přidat moučkový cukr podle chuti)a mixujeme na vyšší obrátky do tuhé konzistence. Dáme do cukrářského sáčku a zdobíme tartaletky oblíbenou špičkou. Doprostřed můžeme dát zbylé jahody.
Sestavení tartaletek můžete vidět na mém instagramu @nieco_fajne